Fruits and seeds from an Iron Age ritual of commensality in Frijão (Braga, NW Portugal)

João Pedro Tereso, Vítor Manuel Fontes Silva

Resumo


Frijão is a peculiar Iron Age place in Northwest Portugal. Its peculiarity derives mostly from what appears to be the remains of a ritual of commensality found in a pit or ditch.Structures in Frijão were exclusively made of perishable materials. These were destroyed by an apparently man-made and ritual fire that appears to be articulated with a riveted cauldron. In the main structure of the site – a large pit or ditch – several ceramic vessels of different typologies, including several inner-wing pots seem to have been disposed and sealed quickly after being used. In this same structure, fruits of different species were found in association with frequent charcoal and ashes. The analysis that were carried out led to the identification of Quercus acorns and three crops: naked wheat (Triticum aestivum / durum), emmer (Triticum turgidum subsp. dicoccum) and broomcorn millet (Panicum miliaceum).Unfortunately no sampling strategy was implemented during the field work which makes it impossible to evaluate whether the carpological remains that were studied are representative of what was actually there. It is clear that this context is of the utmost relevance for the understanding of social practices in the regional Iron Age, but unsuitable field work makes its interpretation more difficult.

Key-words: Frijão, Cereals, Acorns, Ritual of commensality, Iron Age

 

Frutos e sementes de um ritual de comensalidade da Idade do Ferro no sítio de Frijão (Braga, NW de Portugal)

Frijão, localizado no município de Braga, é um sítio da Idade do Ferro com características peculiares. O seu carácter único resulta principalmente dos testemunhos de rituais de comensalidade encontrados numa estrutura negativa.As estruturas de Frijão eram constituídas por materiais perecíveis que foram destruídos por um incêndio, aparentemente para fins rituais, que parece estar relacionado com um caldeirão de rebites. Na principal estrutura do sítio – uma grande estrutura negativa – vários recipientes cerâmicos de diferentes tipologias, incluindo vários vasos de asa interior, parecem ter sido utilizados e rapidamente amortizados. Nesta mesma estrutura, frutos de diferentes espécies foram encontrados em associação com abundantes carvões e cinzas. As análises realizadas permitiram identificar bolotas (Quercus) e três cultivos: trigo de grão nu (Triticum aestivum/durum), trigo de grão vestido (Triticum turgidum subsp. dicoccum) e milho-miúdo (Panicum miliaceum).Infelizmente, não foi implementada qualquer estratégia de recolha de amostras sedimentares durante os trabalhos de campo, tornando impossível perceber se os vestígios carpológicos estudados são representativos do que se encontrava no contexto arqueológico. É evidente a relevância deste contexto para a compreensão das práticas rituais e relações sociais na região durante a Idade do Ferro mas a metodologia de campo adotada não foi adequada, o que torna a interpretação ainda mais difícil.

Palavras-chave: Frijão, Cereais, Bolotas, Rituais de comensalidade, Idade do Ferro


Texto Completo: PDF

Apontamentos

  • Não há apontamentos.


Licença Creative Commons
Este trabalho está licenciado sob uma Licença Creative Commons Attribution 3.0 .


Os artigos publicados na revista Estudos do Quaternário são indexados nas seguintes bases de dados: